неделя, 5 май 2024 г.

САЩ: Частната армия „Вагнер“ е дала над 30 000 жертви

Джон Кърби
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската частна наемническа компания „Вагнер“ (Wagner Group) е дала повече от 30 000 жертви в Украйна, сочи информация от Белия дом, цитирана от Ройтерс и БНР.

Съединените щати изчисляват, че 90% от войниците на групата „Вагнер“, убити в Украйна от декември насам, са били затворници, посочи говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

Междувременно агенция Блумбърг съобщава, че наемници от групата „Вагнер“, воюващи в Украйна, са се обърнали към руското министерство на отбраната да им достави боеприпаси, като членове на един артилерийски отряд казаха във видео, публикувано онлайн, че са им свършили снарядите. В друго видео, публикувано в канала Telegram, на основателя на „Вагнер“ Евгений Пригожин, войник в бял защитен костюм казва, че „стотици наши момчета“ умират всеки ден, защото „военните бюрократи“ не успяват да ги снабдят с боеприпаси навреме. След това в „зловещото видео“ се показва стая, пълна с убити, лежащи върху найлонови торби за трупове, посочва Блумбърг.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html