петък, 3 май 2024 г.

ООН: Помощта не стига до пострадалите от земетресението райони в Сирия

Дейвид Бейсли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на Световната програма по прехраната (СПП) към ООН Дейвид Бейсли каза, че властите в Северозападна Сирия не предоставят необходимия достъп за доставяне на хуманитарна помощ на засегнатите от земетресенията жители на региона, предаде Ройтерс.

Бейсли заяви в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, че правителствата на Турция и Сирия си сътрудничат много добре, но операциите в Северозападна Сирия са възпрепятствани. „Проблемите, на които се натъкваме в хода на трансграничните ни операции в Северозападна Сирия, са свързани с това, че властите в тази част на страната не ни предоставят необходимия достъп“, посочи Бейсли. „Това затруднява работата ни и проблемът трябва да се реши веднага“, допълни той.

Броят на жертвите на разрушителните земетресения в Турция и Сирия вече надхвърли 45 000, като се очаква той да се увеличи. Около 264 000 апартамента в Турция са разрушени и много хора все още не могат да бъдат открити.

Бейсли каза, че заради щетите по критична инфраструктура и сгради оцелелите от природното бедствие ще се нуждаят от помощ в продължение на месеци, но СПП, която в момента им предоставя храна, разполага със средства за още около 60 дни. „Времето изтича и парите ни свършват. Операцията ни струва около 50 млн. долара на месец и ако Европа не иска нова бежанска вълна, ние трябва да получим нужната подкрепа“, каза още ръководителят на СПП.

По-голямата част от жертвите в Сирия са в северозападната част на страната, която и без друго е съсипана от продължилата повече от десетилетие гражданска война. Този район се контролира от бунтовници, които воюват със силите, лоялни на президента Башар Асад. Конфликтът затруднява усилията са предоставяне на помощ на засегнатите от земетресенията.

„Не знам каква е причината за блокадата. Защо разиграват подобни игри във времена като тези“, заяви Бейсли и се зарече, че ще продължи да дава гласност на проблема, създаван от властите в Северозападна Сирия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html