неделя, 5 май 2024 г.

Байдън ще е във Варшава за годишнината от руската агресия срещу Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън ще е във Варшава следващата седмица за годишнината от руската агресия срещу Украйна, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на Белия дом. Там той ще произнесе и реч, а също ще говори по телефона с лидерите на Франция, Великобритания и Италия.

От полскатастолица, където Байдън ще бъде във вторник и сряда, той ще изпрати послание на руския президент Владимир Путин, но също и на руския народ, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

Кърби отново каза, че Байдън няма намерение да посещава Украйна идната седмица и че не е предвидено той да има среща с украинския президент Володимир Зеленски, когото той прие в Белия дом през декември. Във Варшава Байдън ще има среща с полския президент Анджей Дуда. После ще се види с групата страни, известни като Букурещката девятка, обединяваща държавите от Източна и Централна Европа, които са членове на НАТО (България, Румъния, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Полша, Словакия и Чехия.

По време на предишната си визита в Полша преди по-малко от година, Байдън беляза съзнанието на хората, като нарече руския президент Владимир Путин „касапин“, преценявайки, че той не може да остане на власт. После Белият дом увери, че Байдън не е призовавал за смяна на решима в Русия.

Речта си във Варшава Байдън ще произнесе на 21 февруари. По чисто съвпадение или пък не в този ден руският президент Владимир Путин ще направи ежегодното си изявление за състоянието на Руската федерация.

САЩ са първи поддръжници на Украйна и военната, икономическата и хуманитарната помощ, които те й предоставиха или гласуваха да й предоставят от началото на руската инвазия прехвърля 100 млрд. долара. Според САЩ конфликтът се намира в решаващ момент с приближаването на края на зимата.

Във Варшава Байдън ще трябва и да разсее страховете относно бъдещата подкрепа на САЩ за Украйна, зародили се след като долната камара на американския Конгрес се озова в ръцете на републиканците. Някои републиканци заплашват вече да поставят под въпрос помощта на САЩ за Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html