събота, 4 май 2024 г.

3,5 млн. робота, струващи почти $16 млрд. вече работят по света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„В глобалното производство работят повече от 3,5 млн. промишлени робота, а стойността на инсталациите вече доближава 16 млрд. щатски долара. На фона на тези рекорди е видно, че роботите изпълняват все по-фундаментална роля в обезпечаването на непрекъснато менящите се потребности на предприятията по света. Новите тенденции в роботиката привличат множество потребители както сред глобалните производители на оригинално оборудване, така и от сегмента на малкия и средния бизнес“, коментира президентът на Международната федерация по роботика (IFR) Марина Бил, цитирана от специализирания портал за роботика robotics-bulgaria.com.

Федерацията представи кратък анализ на прогнозите за 5-те водещи технологични тенденции в сферата на индустриалната роботика и автоматизация през 2023 г. Те са свързани с енергийната ефективност, връщане на изнесените производства, улесненото програмиране и управление на индустриалните роботи, изкуствения интелект и дигитална трансформация и възможностите за рециклиране на излезлите от употреба системи.

В анализа се подчертава, че стремежът към устойчивост в индустрията мотивира все повече компании да върнат изнесените си в далечни държави производства обратно в страната на техния произход. По-късите вериги на доставките доближават предприятията до техните местни клиенти и стабилизират местната икономика. Инвестициите в роботизация позволяват ефективно и рентабилно обезпечаване на търсенето и допълнително оптимизиране на оперативните разходи в дългосрочен план.

Тази тенденция се наблюдава не само в автомобилната индустрия и по-специално в сферата на електромобилността, но и в сегмента на електрониката, подчертават от IFR. Европейските и американски производства на полупроводникови чипове, изнесени в миналото към различни дестинации с по-изгодни икономически условия, също постепенно се изтеглят обратно в близост до централите, сочат статистиките.

Един средностатистически индустриален робот има сервизен цикъл до около 30 години. С помощта на различни иновативни технологии и устройства остарялото оборудване може да бъде осъвременено и да получи шанс за „втори живот“. Все повече големи компании в бранша изграждат специализирани центрове за ремонт, реинженеринг и модернизация на повредени, амортизирани или излезли от употреба роботи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html