неделя, 5 май 2024 г.

Френска търговска верига спонсорирала руската армия

На 15 април в един от магазините на френската верига в полския Краков имаше протест срещу сътрудничеството й с руския режим.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френска търговска верига спонсорирала руската армия. Това става ясно от публикация във в. „Монд“, цитирана от АФП и БТА. В нея пише, че фирмата Auchan, която е продължила дейността си в Русия след началото на войната в Украйна, за разлика от много други компании и вериги, „изглежда допринася за военните усилия на Русия“, а ръководството на компанията контрира, че е „много изненадано“ от подобни твърдения.

„Много сме изненадани“, коментира пред АФП ръководството на групата, собственост на семейната асоциация Mulliez, базирана в Северна Франция. „Ние сме в процес на проверка на тези твърдения , но към днешна дата информацията, с която разполагаме, не потвърждава разследването на „Монд“, обяви търговската верига.

Според документите, с които са се сдобили френският ежедневник, сайтът за разследвания Insider и неправителствената организация Bellingcat от Auchan са доставяли безплатно стоки за армията на руския президент Владимир Путин. В разследването се споменава, че от Auchan са предоставили безплатно стоки на стойност 2 млн. рубли (около 25 000 евро). Според вестника отговарящата за управлението Наталия З. е съставила списък със стоки на 15 март 2022 г. в писмо по електронната поща, изпратено до „около 20 служители в няколко магазина в Санкт Петербург“, с цел те да бъдат предоставени като хуманитарна помощ.

В списъка са били включени „хиляди цигари, вълнени чорапи размер 43 или 44, газови патрони за котлони, консерви свинско рагу, брадви и пирони, като всичко това идва от складовете на веригата, информира вестникът. Ръководството на групата разкрива, че „единствените предоставени елементи датират от март 2022 г.“ или няколко седмици след началото на конфликта и в този случай това е обичайна поръчка, направена предварително.

Auchan, който се нарежда на 5-то място сред хранителните вериги във Франция (Leclerc, Carrefour, Intermarche и Systeme U), присъства от дълго време в Украйна и Русия, където преди войната е осъществявал една десета от общите си продажби. Друга марка от галактиката „Мюлие“ – Leroy Merlin, също има водеща роля на руския пазар при продуктите „направи си сам“.

При публикуването на резултатите за първата половина на 2022 г. през август Auchan обяви, че е отчел „значително забавяне“ на търговията си в Русия, уверявайки, че тя се осъществява с „максимална автономност и строго спазване на европейското ембарго“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html