понеделник, 29 април 2024 г.

Румен Радев ще вземе участие в Мюнхенската конференция

Снимка: Президентство на Р България

Президентът Румен Радев е на работно посещение в Германия днес и утре, за да участва в Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността.

По време на срещата ще се обсъждат мерки, свързани със сигурността на района заради войната в Украйна.

С президента към баварската столица пътуват още и заместник министър-председателят Атанас Пеканов и министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Мюнхенската конференция по сигурността се провежда всяка година. Политически лидери и военни експерти, тази година ще обсъждат предизвикателствата пред международния правов ред след руското нахлуване в Украйна.

Броени дни преди годишнината от руската инвазия в Украйна в Мюнхен започва 59-то издание на конференцията по сигурността, която по традиция събира водещи политици и експерти от цял свят.

Над 40 държавни и правителствени ръководители, 90 министри и шефове на международни организации са потвърдили участието си. Основна тема на форума ще бъде войната срещу Украйна и последиците от нея, както и възстановяването на страната и бъдещите гаранции за сигурността ѝ.

Без покана за участие останаха Русия и Иран.

Друг фокус на разискванията ще бъдат страните от така наречения „глобален юг“ – Африка, Латинска Америка и тихоокеанския регион.

Очакват се речите на американския вицепрезидент Камала Харис, която води най-голямата американска делегация в историята на конференцията досега, френския президент Еманюел Макрон, президента на Полша Анджей Дуда, както и на украинските министри на външните работи Дмитро Кулеба и на отбраната Олексий Резников.

Във форума участват още председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html