петък, 3 май 2024 г.

Георги Тодоров: Не трябва да има притеснения, че изборите ще бъдат непрозрачни

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на електронното управление Георги Тодоров заяви, че не трябва да има притеснения за това, че изборите ще бъдат непрозрачни, несигурни и нечестни, предаде БНР.

„Не виждам и капка съмнение, което да прозира по отношение на несигурността или непрозрачността на действията ни“, каза Тодоров.

Антени.инфо припомня, че възникна напрежение, след като заместник-министър Благовест Кирилов се оттегли от поста си заради конкурса за борда на директорите на „Информационно обслужване“, а БСП се усъмни за намеса в изборите.

Конкурсът за избор на номинации за независими членове на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ е проведен съобразно правилата на Закона за публичните предприятия от независим орган, който е предложил на Общото събрание пет номинации. На базата на анализ на концепциите е преценено кой от кандидатите най-добре се е справил, поясни Георги Тодоров.

По думите му администрацията ще се справи с видеонаблюдението на изборния процес.

Секциите в страната са близо 12 000, над 40 на сто от тях се намират извън учебни заведения. Проведени са експертни срещи с доставчици на интернет и телекомите, посочи Георги Тодоров. Има и места без интернет покритие, допълни той.

Едно техническо устройство ще може да осигури и звук, и картина по отношение на действията и правилното преброяване и отчитане на всеки подаден вот. Ще ни стигне времето. Ще изпълним закона, така че след приключване на изборния ден ще могат гражданите и всеки заинтересован от този процес да наблюдават работата на съответната СИК, увери министърът на електронното управление.

Според него „няма да има безсънни нощи за всички тези членове на секционни избирателни комисии“.

Вземат се превантивни мерки срещу хакерски атаки, съобщи още Георги Тодоров: „Така че всичко да мине възможно най-безшумно, да няма засегнати сайтове или злоумишлени действия“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html