неделя, 28 април 2024 г.

САЩ: Готови сме да защитим балтийските страни, ако се наложи

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че САЩ са готови да защитят балтийските страни Естония, Латвия и Литва, ако се наложи, предаде Ройтерс.
„САЩ остават твърдо ангажирани със свободата и суверенитета на нашите балтийски съюзници“, каза Остин по време на пресконференция в Талин, след като разговаря с естонски лидери.
„Оставаме единни с вас, за да ви защитим и да предотвратим всяка заплаха за общата ни сигурност“, подчерта той.
Остин допълни, че САЩ ще продължат да поддържат „постоянно, ротационно“ военно присъствие в региона.
Естонския министър на отбраната Хано Певкур от своя страна заяви, че страната му работи за предотвратяването на евентуално нападение от страна на Русия.
„Възпирането тук е ключова дума. Ето защо НАТО разработва нови планове за възпиране в региона, които, надявам се, че бъдат одобрени от алианса на срещата на върха през юли, която ще се проведе във Вилнюс“, допълни Певкур.
От 2019 г. насам САЩ разполагат с ротационни групи от около 500 военнослужещи и оборудване в Литва, а през декември обявиха, че в Естония ще бъде изпратен взвод артилерийски ракетни системи Хаймарс, както и пехотна рота.
От 2017 г. насам НАТО разполага с три многонационални батальона във всяка от балтийските страни. Германия също обеща, че ще изпрати подкрепления в рамките на 10 дни, ако се наложи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html