петък, 3 май 2024 г.

Педиатрията стана най-предпочитана в специалност в Медицинския университет в София

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

За първи път специалността педиатрия е най-желаната сред студентите на Медицинския факултет към Медицински университет – София, показва анкета сред абсолвентите от Випуск 2022. От университета отчитат още една положителна тенденция – в три поредни випуска се наблюдава устойчива тенденция все повече специалисти да остават да се реализират в България след завършването си, съобщава БНР.

Над 12 на сто от завършващите студенти са заявили, че ще работят в детското здравеопазване, което е скок с повече от 7% в сравнение с предходния випуск.

След педиатрията най-желаните специалности са кардиология, хирургия, вътрешни болести, акушерство и гинекология. Почти 90 на сто от младите специалисти се виждат като лекари в клиничната практика. И в този випуск се отчита скок на желаещите да са общопрактикуващи лекари. Под 1% са желаещите да работят в спешната медицина.

50 на сто от младите лекари посочват, че ще останат да се реализират в България – заради семейството и приятелите, както и поради дълга към родината.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html