неделя, 5 май 2024 г.

Иван Демерджиев: България първа постави въпроса за помощ за Сирия пред Еврокомисията

Днес България изпраща хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Сирия. Помощта беше изпратена  с военнотранспортен самолет „Спартан“.

„Още на 8 февруари се свързах с еврокомисаря по управление на кризите Янез Ленарчич, за да уточним, че искаме да подпомогнем Сирия. Задействахме механизма и вчера получихме потвърждение от Сирия, което беше условие. Помощта ще бъде доставена със самолет „Спартан“ до Бейрут и оттам ще бъде доставена до Сирия“. Това заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Иван Демерджиев.

Той уточни, че разпределянето на помощта за най-засегнатите райони се контролира от международната организация на Червения кръст и БЧК.

Друг механизъм няма, това е препоръчаният от ЕК, каза Демерджиев.

Сирия поиска помощ от България за пострадалите от земетресението

Решението за изпращане на помощта беше прието на заседанието на правителството вчера по предложение на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Самолетът е натоварен с 4,5 тона хуманитарна помощ, която се състои от одеяла и спални комплекти от БЧК, както и палатки и одеяла, предоставени от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

По-късно през деня със същия самолет в България от Турция ще се приберат медицинските екипи от ВМА, които в продължение на 10 дни оказваха помощ на пострадалите при земетресението.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html