неделя, 5 май 2024 г.

Иван Гешев се обяви категорично против т.нар. Луковмарш в София

Прокуратурата се присъедини към декларацията „Срещу омразата, която ни разделя“, насочена срещу провеждането на т.нар. Луковмарш в столицата. Това съобщиха от държавното обвинение.

Според главния прокурор Иван Гешев незаконни прояви като т.нар. Луковмарш не трябва да се допускат. Неправителственият сектор и институциите можем да постигнем много. Сигурен съм, че и този път ще работим заедно, каза той при подписването на документа

Приемането на декларацията е по инициатива на Организацията на евреите в България “Шалом”, Федерацията на ционистите в България, Организацията “Приятели на Израел в България – Негев”, Централния израилтянски духовен съвет, Американския еврейски комитет. Документът бе подписан от общо 17 организации.

На събитието присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на изпълнителната власт, дипломати от страни членки на Европейския съюз, Държавата Израел, САЩ, Великобритания и др. От страна на прокуратурата участва и Десислава Пиронева, заместник главен прокурор и ръководител на Върховна административна прокуратура.

Иван Гешев декларира, че прокуратура ще положи всички усилия, съвместно с останалите институции, да не допусне провеждането на т.нар. Луковмарш тази година.

Той изрази съжаление, че на събитието не присъстват водещи политици, тъй като в последните години обществото ни е свидетел на все по-засилващи се прояви на омраза и разделение. Главният прокурор подчерта, че недопускането на Луковмарш тази година има своето особено значение на фона на това, че се отбелязва 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html