неделя, 5 май 2024 г.

„Продължаваме Промяната – Демократична България“ настояват за военна помощ за Украйна

Снимка: Фейсбук

Коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ настоява в декларация Румен Радев и служебният кабинет да изпълняват решението за предоставяне на военна помощ за Украйна.

„През последните седмици ескалира публичното говорене на президента на републиката във връзка с продължаващата агресивна война на Русия в Украйна“, се казва в декларация на коалиция „Продължаваме Промяна – Демократична България“, разпространена от пресцентъра на „Демократична България“.

Политическата формация настоява държавният глава и служебното правителство да спазват решенията на най-висшия орган в държавата – парламента. В декларацията се цитира решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, както и ратифицираното международно споразумение между България и Украйна.

„България е парламентарна република и настояваме президентът да се съобразява с конституционната форма на управление на страната“, допълват от коалицията.

В декларацията се казва още, че коалицията категорично защитава парламентарната форма на управление като гаранция за европейска и демократична България.

„Призоваваме президента да се фокусира върху организирането на честни и прозрачни парламентарни избори, което е непосредствена задача на неговото служебно правителство, като обърне внимание и на притесненията му, изразени по-рано днес с подаване на оставки“, завършва декларацията.

Антени.инфо припомня, че на 9 декември 2022 г. Народното събрание одобри изпращането на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. „За“ гласуваха 148 депутати, „против“ – 46, а „въздържал се“ – един. Обемът и видът на въоръжението, което България ще предостави на Украйна, са засекретени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html