неделя, 5 май 2024 г.

На над $20 млрд. се оценяват щетите от земетресението в Турция

Много малка част от повредените или срутените сгради от труса в Турция са били застраховани.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На над $20 млрд. се оценяват по предварителни оценки щетите от земетресението в Турция, сочат сметките на компанията за моделиране на риска Verisk, цитирани от Ройтерс. Само малка част от тях – вероятно за над 1 милиард долара – са покрити от застраховка. Сумите идват в допълнение към огромните загуби на животи от бедствието, като броят на жертвите вече нарасна към вторник до 31 974.

Доклад, публикуван през уикенда от Конфедерацията на турското предприемачество и бизнес, определи цената на щетите на стойност 84,1 милиарда долара – 70,8 милиарда долара за ремонт на хиляди домове, 10,4 милиарда долара от загуба на национален доход и 2,9 милиарда долара от загуба на работни дни.

В него се посочва, че основните разходи ще бъдат за възстановяването на жилищата, преносните линии и инфраструктурата и посрещането на краткосрочните, средносрочните и дългосрочните нужди от подслон на стотиците хиляди, останали без дом. Около 13,4 милиона души живеят в 10-те провинции, засегнати от земетресението, или 15% от населението на Турция, които произвежда близо 10% от БВП.

Въпреки това икономисти и официални лица изчислиха, че земетресението ще намали икономическия растеж на Турция с два процентни пункта тази година. Правителството прогнозира растеж от 5% през 2022 г. и от 5,5% през 2023 г., но това стана преди земетресението.Щетите от земетресението в Турция се оценяват на над 20 млрд. долара

Земетресенията са сравнително чести в Турция и въпреки разпоредбите за изграждане на защита срещу земетресения, резултатите не са добри. Сградите с конструкции, отговарящи на строителните норми, „са се представили сравнително добре, докато много други са претърпели значителни щети и срутване по време на земетресения“, констатират от Verisk.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html