четвъртък, 2 май 2024 г.

Къванч Татлъту с дарения в Турция, Угур Аслан загуби брат си и сестра си

Къванч първи се включи в акцията с личен пример

На фона на изключително тежката обстановка в Турция след опустошителните земетресения в югоизточната част на страната, турските актьори се включиха активно в кампаниите, набиращи средства за справянето с щетите, кръводарителските акции и призивите за съпричастност към пострадалите. Звездите на турското кино Къванч Татлъту и Бурак Дениз бяха сред първите знаменитости, дарили солидни суми за засегнатите от природната стихия. Примерът им бе последван и от редица техни колеги, а междувременно известни артисти използваха влиянието си в социалните мреже, за да призоват своите милиони последователи да подпомогнат спасителните акции и дарителските кампании според възможностите си.

Артистите преживяха истински ужас

Актьорите Мелиса Аслъ Памук, Угур Аслан, Еркан Петеккая и Чааръ Чътанак споделиха в публикации, че имат близки, които са затрупани под руините на паднали сгради. Угур Аслан поиска помощ във видеозапис, в който каза, че не са успели да се свържат със семейството му в Хатай и смятат, че сега са загубили брат, сестра и племенници. Аслан каза: „Почти половината от семейството ми лежи в руини в Хатай. Всички останали оцелели казват: защо никой не ни помага?”.
Той сподели болезнения процес, през който са минали. Съпругата на Угур Аслан е Сема Ергенекон, най-известната сценаристка в Турция, автор на култовите сериали, прославени и в чужбина – „Перла“, „Завръщане“, „Черна роза“, „Черни пари, любов“. Тя призова за подкрепа в социалните медии и публикува публикация, която направи за семейството на съпруга си в профила си в социалните мрежи.
Мелиса Асли Памук пък започна да разказва за баба си и леля си, които не е чувала няколко часа след земетресението. „Баба ми не може да ходи, болна е. Те бяха заключени в сградата с леля ми. Не знаем как стоят нещата в апартамента, има ли някой наблизо, който може да помогне? “, Актрисата помоли за подкрепа. Тогава стана известно, че близките й са били спасени няколко часа по-късно.
Актьорът Чааръ Чатънак беше сред онези, които в отчаяние съобщиха, че роднините му са в руини и помолиха за помощ. „Майка ми беше там! Тази сграда е най-високата и естествено най-населената. Моля, протегнете ръка и помогнете да спасим повече хора!“, каза той.

Театралния артист Орхан Айдън сподели, че бившата му съпруга и дъщеря му са в руини поради срутването на къщата им в Хатай. Орхан изпращаше много съобщения в продължение на часове и в отчаяние молеше за помощ. След време той съобщи, че майката на дъщеря му, Елиф Торун Онерен, е спасена, той също чу гласа на дъщеря си. Кракът й е бил притиснат и се е наложило да бъде срязан с железен инструмент, за да я спасят.
Демет Йоздемир пък призова за ограничаване на спекулациите с трагедията и фалшивите новини, които биха затруднили работата на спасителите. Заради бедствието и обявения 7-дневен траур в страната излъчването и снимките на телевизионните поредици е преустановено. Част от продуцентските компании дори обявиха, че ще изпратят наличните си каравани, генератори и осветителни системи в засегнатите от земетресенията райони.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html