събота, 27 април 2024 г.

Започва отчуждаването на терени за последната отсечка от АМ „Европа“

Изграждането на късата магистрала до Калотина се превърна в поредната нашенска строителна „епопея“.
Снимка: МРРБ

Започва отчуждаването на терени за последната отсечка от автомагистрала „Европа“. Това стана ясно от казаното от служебния министър Иван Шишков на брифинг след заседание на кабинета днес, съобщиха от МРРБ.

Днес с решение на МС започваме процедурата за отчуждаване на последния участък от автомагистрала „Европа. Става въпрос за участъка от София до Сливница, част от АМ „Европа“, която свързва София с Граничния контролно-пропускателен пункт „Калотина“, поясни той и посочи, че участъкът от Сливница до Драгоман вече е изграден, а отсечката от Драгоман до граничния пункт „Калотина“ се очаква до два месеца да бъде въведена в експлоатация.

В края на миналата година бе одобрен подробният устройствен план (ПУП) за частта на магистрала „Европа“ от София до Сливница, припомни Шишков. Следващото действие е да започнем процедурата за отчуждаване, за да можем да построим и последния участък, посочи министърът. Той изрази надежда до няколко месеца да започне строителството на последния участък на магистралата, който беше оставен дълго време в „папките в МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ)“.

Служебният строителен министър припомни, че порудният срок за построяването на магистралата беше краят на тази година. Той подчерта, че той няма да бъде спазен, но е изключително важно да бъдат построени 50 процента от този участък, за да не бъде загубено европейското финансиране. „Затова работим изключително интензивно и считам, че днешното решение е изключително важно за спасяването на магистралата и за спасяването на тези пари, които в противен случай държавата щеше да загуби. Не мога да кажа колко точно са те, защото са по оперативна програма, която не е в МРРБ“, каза служебният министър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html