петък, 3 май 2024 г.

Днес изтича срокът за решение за заместващите изтребители на ВВС

Старите руски МиГ-29 имат ресурс до края на 2023 г.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Днес изтича срокът, който Министерството на отбраната (МО) определи за т.нар. заместващи изтребители. Въпросът възникна, след като стана ясно, че България ще получи първите Ф-16 през 2025-а, а старите до руски МиГ-29 имат ресурс до края на 2023 г.

Вариантите са изтребители от Франция, Швеция или Израел. Но само преди седмица служебният министър Димитър Стоянов отчете закъснение. И посочи като вариант „удължаване на експлоатацията на самолетите МиГ-29“. Този вариант също е труден. Полша, от където очакваме два двигатели обяви, че може да предостави два. Но вторият трябвало да премине през оценка. Вариантът с ремонта на други беше отхвърлен. Полша има планове да пренасочи миговете си към Украйна.

Командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев каза, че става по-трудна поддръжката на миговете заради спирането на доставките на резервни части. Заместващите изтребители трябва да имат ресурс. Обучението на пилотите ще отнеме шест месеца. А общата рамка за усвояването на изтребителите е година.

„Ако самолетите могат да дойдат след две години, те не са ни необходими“, казва Русев. Според него заместваща платформа ще ни бъде необходима поне докато страната ни получи всичките самолети Ф-16. България чака 16 такива изтребители, които ще се доставят на две партиди по 8 машини.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html