петък, 3 май 2024 г.

Граждани на война със Столична община заради улица-призрак

Константин Каралийски, в. „Галерия“

На улица „Александър Геров“ в столичния квартал „Овча купел“ е кацнало едно метро. Буквално, но не съвсем. Изходът на метрото наистина се е пръкнал на средата на пътя и директно блокира достъпа – гениално градоустройствено решение! Но истинска „улица“ де факто няма. Кал до ушите, дупки, локви, храсталаци, боклуци, липса на канализация и дренаж, никакво външно осветление. Прилича на джунгла в зона на военни действия, но всъщност е мила софийска картинка, пише вестник „Галерия“.

„Улица“ няма, но в документите на Столична община такава съществува и измъчените граждани, които живеят в района, чинно си плащат данъците. Нещо повече! Плащат и за сметопочистване и поддръжка, а такива няма и не е имало никога.

Казусът е от години. Хората на т.нар. улица притежават напълно законни имоти. Наоколо има красиви ниски кооперации и кокетни еднофамилни къщи, видя „Галерия“. Разполагат с магазинче, с офис за парични преводи. Очевидно в района живеят млади хора с възможности. Вече близо 20 години те се борят само за едно – Столична община да бъде така добра и да изгради улицата така, както е описано в градоустройствените документи. Още преди нечия далавераджийска схема да изцвъка изхода на метрото насред шосето, достъпът на местните до собствените им имоти бил силно затруднен. Сега обаче никакъв го няма. Цинично, но на това старите хора му викат „кьорсокак“. Дали пеша, или с автомобил, за да стигнат до къщите си, живущите в района трябва да се правят на нинджи.

„За да стигнем до домовете си, или да излезем от тях с кола, пресичаме перпендикулярно трамвайната линия. Друг път няма. Опасно е, създават се предпоставки за катастрофи. Преди броени дни трамваят удари един съсед и наниза колата му буквално като на шиш на мантинелата! По чудо оцеля човекът! Често дори караме директно по линията. Полицията ни глобява, защото сме в нарушение. Да, в нарушение сме, но какво да правим, като друг достъп до домовете си нямаме? От скоро полицията обеща да не ни глобява, но това не решава проблема, че карайки децата си на училище, рискуваме да ни удари трамвая“, каза Владимир, който е собственик на имот в района.

Преди метрото да кацне насред ул. „Александър Геров“, местните минавали от там, където сега нелепо е щръкнал изходът.

Проявявали самоинициатива и през няколко години засипвали пътя с чакъл, но при първия по-сериозен дъжд всичко пак става лунен пейзаж. Сами си организират и почистването – няма общински кофи и контейнери за смет. Камион за боклук да мине, било научна фантастика, тъжно се шегуват местните.

„Сякаш живеем в някоя незаконна фавела в бедняшките квартали на Рио, а сме в престижен район на една европейска столица, на минутка път от иначе красивото метро“, жалват се хората.

Пишат регулярно писма, жалби, молби, петиции, събират подписки. Документите с искането улицата-призрак да просъществува и наяве, са пратени на всички отговорни институции. Кметът Йорданка Фандъкова, зам.-кметове по транспорт и строителство, районният кмет на „Овча купел“ Ангел Стефанов, ресорни общински комисии, дирекция „Транспортна инфраструктура“. Всички до един знаят за проблема, но мълчат като в тайнствена завера.

„На писмата ни се отговаря бездушно, чиновнически, прехвърлят ни от една към друга институция. Живеем в Параграф 22“, каза Мария, живуща в района. Стефан наел офис тук, но клиенти вече отказват срещи на работното му място. Да, метрото е близо, но като видят кал до колене, просто отказват, обясни той.

Улица „Александър Геров“ съществува в градоустройствения план на Столична община още от 2003 г., провери „Галерия“. А според архитектурните планове, вход-изходът на метрото, който блокира достъпа до улицата и спъва плановете тя да се изгради, трябва да е отстрани на шосето, както си му е редът. В първите години пътят не се изгражда с обяснението „нека първо направим метрото“. Подземната железница вече функционира в квартала, но улицата е мистерия. Според наши много достоверни източници от Столична община, причината да се „затапи“ ул. „Александър Геров“ е най-старата в света – лакомия за пари. Там, където трябвало реално да е изходът на метрополитена, дори в градоустройствения план на София е отразено ясно – за обществено ползване. Сега обаче апетитното парче земя е свободно.

Равно, достъпно, на кьоше, до булевард и метро. Кефлийска работа, както казваше един небезизвестен политик. Приятният парцел изглежда почистен и готов за строителство. Дали пък статута на земята не е променен и там до 2-3 години няма да изникне някоя шикозна бизнес сграда? Един Бог знае! Според местни обаче ентусиазмът на районния кмет Ангел Стефанов да се бори с тъмните сделки в общината рязко е намалял, откак седнал в кметското кресло и сега е по-хрисим и от агне.

Кой ще лапне сладкия парцел, „Галерия“ има „обосновани предположения“. Едно обаче е сигурно – такава чутовна далавера, от която потърпевши са обикновените хора в района, не става без тихото съгласие на „Московска“ 33.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html