събота, 4 май 2024 г.

Блинкън: Косово и Сърбия ще направят трудни компромиси, за да нормализират отношенията си

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Косово и Сърбия ще направят трудни компромиси, за да нормализират отношенията помежду си и да постигнат сигурност и просперитет за гражданите, съобщи вестник „Коха Диторе“.

Блинкън поздрави Сърбия по случай националния ѝ празник и каза, че САЩ цени стратегическото партньорство със Сърбия.

„САЩ е силен поддръжник на амбициите на Сърбия за влизане в Европейския съюз. Отдадени сме на това да работим с вас и с нашите партньори в ЕС за тази важна цел. Приветствах конструктивния ангажимент на Сърбия със служители от САЩ, ЕС, Франция, Германия и Италия по време на последното им посещение в Белград. Убеден съм, че нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово ще донесе сигурност и просперитет за Сърбия и всички граждани в Западните Балкани. Със сигурност лидерите на Сърбия и Косово ще направят трудни компромиси, за да постигнат тези цели, но възнагражденията за сръбския народ, а и за целия район, ще бъдат големи.“, се казва в писмо на Блинкън, публикувано от Държавния департамент на САЩ.

Блинкън призова също Сърбия да подкрепи Украйна във войната срещу Русия, отбелязва изданието.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае. ЕС и САЩ се опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html