събота, 27 април 2024 г.

Австрия без промяна на ветото за Шенген за България и Румъния

Карл Нехамер
Снимка: БГНЕС

Австрийският канцлер Карл Нехамер обяви късно вчера в разговор с местни журналисти, че страната му остава на позицията си за наложеното вето срещу разширяването на Шенгенското пространство с България и Румъния, съобщи БТА. Ветото ще остане дотогава, докато системата е „нефункционална“, каза Нехамер и напомни за молбите за получаване на бежански статут, подадени в Австрия от 75 000 нерегистрирани мигранти, преминали външната граница на Европейския съюз много преди да влязат в страната.

Нехамер посочи и все още съществуващия германски граничен контрол по границата с Австрия. Той отхвърли обвиненията за липса на солидарност. Канцлерът припомни, че навремето Германия е блокирала влизането на Австрия в Шенген, с аргумента, че Австрия не е в състояние да защитава външната граница. “Тогава Австрия не се притесни“, подчерта тай, а работеше по въпроса за спечелване на доверието, за да може Германия да гласува „за“.

Относно възможностите за приемане на бежанци от районите пострадали от земетресението, Нехамер заяви, че Виена няма да промени критериите за получаване на визи за гражданите на Турция и Сирия, които искат да дойдат в Австрия. Според него, вместо това трябва да се окаже „помощ на място“. За Турция ще е необходимо да се състави програма за възстановяване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html