неделя, 5 май 2024 г.

Омбудсманът призова кабинетът да се размърда за парите за хората с увреждания

Проф. Диана Ковачева
СНИМКА: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева настоява да се предприемат необходимите действия за възобновяване на всички забавени плащания към хората с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Тя изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов. Поводът са многобройните жалби от граждани, които сигнализират институцията на омбудсмана, че след последните промени в Закона за хората с увреждания, които са в сила от 25 януари т.г., настъпва хаос, защото няма реални действия от отговорните органи, което води до невъзможност засегнатите да получат полагащите им се средства.

Парламентът прие на второ четене на 19 януари промени в Закона за хората с увреждания, които предвиждат при забавяне на ТЕЛК, в случаите на преосвидетелстване, хората с увреждания да запазят правата си и финансовата и социална подкрепа за тях да продължи.

Тези промени бяха инициирани от проф. Диана Ковачева, за да не губят хората права и да получават пенсиите си за инвалидност докато чакат преосвидетелстване, което става след подаване на заявление-декларация. При заварените случаи РЗИ трябва да изпрати информация за забавените експертни решения в 14-дневен срок от влизане в сила на законовите изменения, т.е. 25 януари 2023 г., който вече е изтекъл.

Проф. Ковачева алармира за кризисното положение, в което се намират много граждани с увреждания заради забавянията на органите на медицинската експертиза. Така тези хора на практика са оставени без възможност да упражняват правата си и да получават полагащата им се помощ за дълъг период, отново не по тяхна вина.

Диана Ковачева допълва, че засегнатите гражданите очакват в най-скоро време да се възобновят правата, защото всеки ден забавяне за тях означава грубо неспазване на действащото законодателството и е равносилно на произвол. Омбудсманът препоръчва да бъдат предприети всички необходими действия за възобновяване на плащанията без забавяния.

По данни на Министерството на труда и социалната политика месечната финансова подкрепа за 670 000 хора с трайни увреждания се увеличава с 22% от 1 януари този година.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html