Българската звезда във Формула 3 Никола Цолов вече е пълноправен член на академията за млади пилоти на отбора от Формула 1 Алпин. Младокът спечели титлата в испанската Формула 4 в още дебютния си сезон в автомобилния спорт.

Роденият на 21 декември 2006 г. българин влиза в академията преди началото на настоящия сезон, тъй като в нея се допускат пилоти, които се състезават във Формула 3 или в шампионат на по-високо ниво. Последният възпитаник на академията, който стигна до Формула 1 е дебютантът на Макларън този сезон Оскар Пиастри.

През 2023 г. Цолов ще дебютира във Формула 3 за отбора ART Grand Prix и ще се състезава с №9. Днес Никола стартира в тридневните официални тестове за тима си на пистата „Сахир“ в Бахрейн, където в първия уикенд на март стартира новия сезон.

Той даде 18-о време от 30 участници в сутрешната сесия. Българинът направи най-добрата си обиколка за 1:50,670 минути и изостана на 1,515 секунди от най-доброто време, записано от съотборника му Грегори Соси. Голяма част от 30-те пилоти, сред които и Цолов, имаха проблем със системата DRS в началото на тестове.

През тази година Формула 3 ще е една от подгряващите серии на Формула 1 в част от календара на световния шампионат. Никола Цолов дебютира във Формула 4 през 2022-а с Кампос Рейсинг и спечели 13 от 21 състезания. В края на календарната година той дори бе нареден на второ място във вечната ранглиста на Формула 4 Испания по брой победи в рамките на един сезон.

Заради успехите си младият българин бе забелязан от двукратния световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо, който лично се срещна с него. Цолов е любимец на Алонсо и легендарният пилот му дава ценни съвети.