неделя, 5 май 2024 г.

Енергийната криза струва на Европа 800 млрд. евро

Снимка: Архив

От миналата есен Европа е отделила почти 800 млрд. евро за възстановяване от продължаващата енергийна криза, сочи проучване Европейският изследователски институт „Брюгел“ със седалище в Брюксел, съобщи порталът „Еврактив“. След решението за постепенно намаляване и след това спиране на доставките на руска енергия, ЕК и страните от ЕС колективно заделиха или вече инвестираха 681 млрд. евро, за да защитят вътрешния пазар, икономиката и домакинствата от последствията. Към септември Великобритания е отделила 103 млрд. евро за същата цел, а Норвегия 8,1 млрд. долара. По този повод не са публикувани данни за енергийната криза в Европа за пазара на Западните Балкани.

В рамките на ЕС Германия плати най-големия дял от пазарното споразумение в енергийната криза, отделяйки почти 270 млрд. евро под различни форми на субсидии и стимули. Великобритания, Франция и Италия отделиха по около 150 млрд. евро.

Въпреки че настоящата зима в Европа беше предимно мека, разходите за възстановяване на енергийната криза са се увеличили значително от ноември 2022 г. досега, от 706 млрд. евро тогава до около 792 милиарда.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html