неделя, 5 май 2024 г.

ЕК очаква виновните за престъпления от омраза срещу българите в РСМ да бъдат съдени

Оливер Вархей
СНИМКА: WIKIMEDIA.ORG

Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей изрази очакване пред Европейския парламент задържаните за инцидентите от омраза срещу българите в Република Северна Македония да бъдат изправени на съд. Той заяви това в отговор на въпроси, зададени от български евродепутати.
Андрей Ковачев oт ГЕРБ/ЕНП попита какво още може ЕК да направи за преодоляването на инерцията от миналото и на омразата в общественото говорене, в академичния свят, чрез политическите среди в РСМ, за да може да се подпомогне по-бързото присъединяване на тази държава към ЕС, което е в общ интерес.
Македонските българи, както всички други граждани, трябва да живеят в сигурност и спокойствие, да имат еднакви възможности за образование, кариерно развитие, както и да живеят в среда без дискриминация и омраза към тях, посочи той.
Ковачев поиска Вархей да потвърди, че комисията следи не само за промяна в македонската конституция, но и за изпълнение на двустранния договор между София и Скопие от 2017 г. и двата протокола, преди да започнат по същество преговорите с РСМ за присъединяване.
„В случая с РСМ поставихме много ясни правила в преговорната рамка, които позволиха свикването на първата междуправителствена конференция, поясни еврокомисарят. Изискванията са ясни, необходими са добри съседски отношения. ЕК ще следи въпроса и тази година очакваме напредък. Наблюдавам събитията, разговарях с македонски граждани, които се самоопределят като българи. Правителството в Скопие не само е наясно, но и действа, за да изкорени всякаква омраза срещу българите. Извършителите бяха задържани, продължава следствието, надявам се да има дело в съда. Мисля, че това би следвало да бъде показателно за решимостта на властите в Скопие“, добави той по повод случая с Християн Пендиков.
Вархей съобщи, че ЕК следи за спазването на договора между България и РСМ, също както и на Преспанското споразумение. По неговите думи докладът за напредъка на РСМ се очаква тази есен.
Вархей коментира още, че събитията от 4 февруари не са били „насърчаващи“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html