неделя, 5 май 2024 г.

Бавим хуманитарната помощ за Сирия, чакали сме разрешение от ЕС

Костадин Коджабашев
Снимка: БГНЕС

България има готовност да изпрати хуманитарна помощ на Сирия, като чака разрешение от Европейския съюз (ЕС) – от т. нар. Европейски механизъм за гражданска защита. Това обясни заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев днес на пресконференция във ведомството, цитиран от БТА. По думите му Европейският механизъм за гражданска защита е в постоянен контакт с представители на Световната продоволствена програма в Бейрут.

„Когато имаме положителен отговор от този Европейски механизъм за гражданска защита, това означава, че самолетът „Спартан“ спокойно може да излети с помощ на борда“, заяви Коджабашев. Там пратката ще бъде посрещната от представители на ЕС, Световната продоволствена програма в Бейрут и българското посолство там и по обезопасен и гарантиран хуманитарен коридор помощта ще отпътува за около два часа разстояние до Дамаск, добави той.

По думите му България е една от деветте държави в Европейския съюз, които са предложили да изпратят хуманитарна помощ на Сирия. Коджабашев каза, че не може да отговори кога страната ни ще получи отговор от Европейския механизъм за гражданска защита.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html