неделя, 28 април 2024 г.

Таксиметровите шофьори в Атина спират работа

Снимка: БГНЕС

Такситата в Атина няма да се движат днес от 14:00 до 20:00 часа, тъй като шофьорите ще участват в извънредна среща на Синдиката на таксиметровите шофьори в Атика, за да обсъдят по-нататъшни стачни действия, пише в. „Катимерини“.

В изявление си Синдикатът на таксиметровите шофьори в Атика обвинява правителството в  „безразличие“ към проблемите на членовете на профсъюза и осъжда мълчанието на Общогръцката федерация на такситата.

Основните искания на таксиметровите шофьори са да се увеличи минималната тарифа от 4 на 5 евро, както и тарифата за превоз от и до международното летище в Атина. Освен това те настояват да се удължи срокът за покриване на изискването всички нови таксита да са с нулеви емисии до 2035 г. Сегашната разпоредба е това да се случи до 2026 година. Друга част от исканията са за намаляване на данъка върху добавената стойност на горивата от 24 процента на 13 процента, докато трае енергийната криза, необлагаем праг на доходите от 12 000 евро, субсидии за гориво и закупуване на превозни средства, както и мерки за борба с „нелоялната конкуренция“ от страна на платформите за споделено пътуване.

В края на януари съюзът организира протестен митинг и заплаши с нови протести и стачки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html