неделя, 5 май 2024 г.

Мартин Грифитс от ООН пристигна в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Зам.-генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси, Мартин Грифитс, пристигна в Алепо, предаде ДПА, като се позова на сирийската държавна новинарска агенция САНА.

„Липсата на подслон и храна след земетресението и преждевременното връщане в нестабилни сгради могат да имат катастрофални последици за здравето на уязвимото население“, съобщи Сирийско-американското медицинско дружество (САМД), което предоставя медицинска помощ на сирийци в райони, контролирани от опозицията.

Абу Маджед, доброволец от спасителната организация „Бели каски“, заяви пред ДПА в Идлиб, че хората предпочитат да се върнат в повредени домове, вместо да чакат да бъдат установени подслони, въпреки че са били предупредени за рисковете. „Има недостиг на всичко и едно прекосяване на границата с помощи няма да отговори на нуждите на разселените хора“, заяви той гневно.

В сравнение с международната реакция в съседна Турция, много хора смятат, че помощта за Сирия е прекалено малко и прекалено закъсняла. Първата доставка на помощи от ООН пристигна в Северозападна Сирия едва миналия четвъртък, след като камиони прекосиха от Турция през единствения останал работещ граничен пункт.

Маджед добави, че около 20 семейства живеят в една палатка и затова хората предпочитат да рискуват живота си, като се приберат в домовете си. САМД съобщи за едно семейство, спасено изпод отломките след земетресението, което се върнало в едноетажната си къща. Три дни по-късно тя се срутила напълно след силен последвал трус. Майката и бебе на три дни били спасени повторно, но в момента са болница с животозастрашаващи наранявания.

Вчера Грифитс призна, че ООН се е провалило. „Сирийският народ с право се чувства изоставен. Той чака международна помощ, която така и не пристигна“, написа той в „Туитър“.

Междувременно броят на загиналите в Северозападна Сирия вчера е достигнал повече от 4300 души, а ранените са над 7600, съобщи службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси, цитирана от Ройтерс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html