петък, 3 май 2024 г.

Кметът на Букурещ: 10 млн. кв. м са незаконни строежи на жилища в Румъния

Никушор Дан
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

10 млн. кв. м са незаконните строежи на жилища в Румъния, пресметна кметът на Букурещ Никушор Дан, цитиран от „Диджи24“ и БТА.

“Има огромна корупция в тази област. Надявам се отговорните и виновните да бъдат осъдени преди да се случи земетресение като това в Турция, а не след него”, коментира градоначалникът в изявление пред медиите. По думите му институциите, ангажирани със строителството, не си вършат работата както трябва.

„Допълнителни етажи, увеличения на плътността на застрояване, на коефициента на интензивност на застрояването (КИНТ), липса на зелени площи, мазе, което не е мазе, а етаж, таванско помещение с два етажа – тази степен на незаконност е изключително висока в Румъния. Чрез секторните зонални градоустройствени планове съдилищата установиха, че неправомерно е разрешено застрояването на допълнителни 10 млн. кв.м. Те са одобрени преди две или три години, но до момента няма реакция от държавните контролни органи”, твърди Никушор Дан.

Кметът на румънската столица информира още, че скоро може да започне укрепването на два големи блока в Букурещ и че ако румънската държава отпусне необходимите финанси, до 10 години сградите с така наречената червена точка или първа степен на сеизмичен риска в града биха могли да бъдат ремонтирани основно.

Начинът, по който се строи в Румъния и в Букурещ е въпрос на национална сигурност, коментира още кметът на румънската столица.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html