петък, 26 април 2024 г.

Йенс Столтенберг: Украйна трябва да получи необходимото оръжие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Украйна трябва да получи цялото необходимо оръжие, преди Русия да поеме инициативата на бойното поле“, обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на заседанието на министрите на отбраната на Пакта утре и вдругиден, съобщи БНР. Една година след началото на войната в Украйна президентът Путин показва, че няма намерение да спира, подчерта Столтенберг.

„Войната консумира огромни количества боеприпаси и изпразва запасите ни“, каза още той и подчерта, че трябва да се инвестира допълнително в производствения капацитет на съюзниците. Русия и президентът Путин в момента изпращат хиляди войници, като приемат това да е за сметка на много високия брой на жертвите. Те понасят големи загуби, но осъществяват натиск върху украинците. И това, което липсва на Русия като качество, тя се опитва да го навакса с количество. За мен това само показва по-ясно колко са важни навременните действия. Неотложно е да доставим на Украйна повече оръжия. Колкото по-бързо осигурим оръжия, муниции, резервни части, гориво за украинския фронт, толкова повече животи ще бъдат спасени и ще подпомогнем по-добре усилията за мирно решаване на конфликта“.

Столтенберг каза, че трябва да се увеличи и сътрудничеството на съюзниците в Космоса, а страните членки да споделят данни помежду си, за да бъде по-добре защитено това пространство.

На въпрос за засегнатите сайтове на НАТО от хакерски атаки през уикенда, той отговори, че по-голямата част от тях са възстановили работата си. Не са пострадали класифицираните мрежи, чрез които се споделя информация за мисиите и операциите в рамките на командните структури на Алианса и съответно няма отражение върху тях.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html