понеделник, 29 април 2024 г.

ЕК ще толерира водорода добит от ядрен и „зелен“ ток

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) публикува днес правила, позволяващи част от водорода, произведен АЕЦ, да изпълнява целите на ЕС за възобновяема енергия, което представлява победа за „проядрената“ Франция, съобщава Ройтерс.

Водородът е в основата на плановете на Европа за декарбонизация на тежката промишленост и правилата имат за цел да стимулират инвеститорите и индустриите да преминат от водород, произведен от изкопаеми горива, към водород, произведен вместо това от възобновяема електроенергия. Въпросът какво ще счита Европейският съюз за „възобновяема енергия“ обаче подхрани спор през последните месеци между Франция и страни като Германия, които смятат, че ядрените горива не трябва да се включват, напомня Ройтерс.

След продължило месеци забавяне на фона на лобиране от различни европейски столици, Брюксел вече определи три вида водород, които ще се зачитат от целите на ЕС за възобновяеми източници. Те включват водород от производствени мощности, директно свързани с нов генератор на възобновяема електроенергия, и такива, които приемат захранване от мрежата, ако местната електрическа зона е имала осреднен над 90-процентен дял от възобновяема енергия през последната година.

Съоръженията могат също така да поемат захранване от мрежата в региони, които отговарят на ограничение за ниски емисии на въглероден двуокис, потенциално базирани на ядрена енергия, стига производителят на водород да подпише и дългосрочно споразумение за закупуване на електроенергия с доставчик на възобновяема електроенергия в техния регион.

Изискването към производителите или директно да използват новоинсталирана възобновяема енергия, или да подпишат дългосрочно споразумение за закупуване на ток на нови местни проекти за възобновяема енергия, има за цел да спре производителите на водород да изсмукват съществуващ капацитет за възобновяема електроенергия, което може да рискува да увеличи производството на изкопаеми горива, за да отговори на общото търсене на енергия, отбелязва Ройтерс.

Държавите от ЕС и законодателите имат два месеца да възразят срещу правилата или те ще влязат в сила, посочва агенцията. Спорът между страните относно базирания на ядрени източници водород вече забави преговорите по новите цели на ЕС за възобновяема енергия, които трябва да бъдат подновени във вторник.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html