петък, 26 април 2024 г.

Китайски „шпионски“ балони летят по целия свят

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ Снимката е илюстративна

Докато ФБР все още не може да определи каква е целта на сваления аеростат, служител на Държавния департамент посочва, че той е бил оборудван с антени за събиране на разузнавателна информация.

Няма и седмица след свалянето на китайския балон над бреговете на Южна Каролина, „политическата истерия“ в Съединените американски щати не стихва, което допълнително нагнетява напрежението във влошените отношения между Вашингтон и Пекин.

Въпреки че експертите на ФБР внимателно отбелязват, че въз основа на останките, открити от океана, все още е твърде рано да се каже за какви цели е служил аеростатът, администрацията на Байдън вече е обявила въпросния самолет за шпионски, пише Миленко Пешич за Политика.

Падналият китайски балон е имал оборудване за откриване и събиране на разузнавателни сигнали като част от мащабна програма за въздушно наблюдение, изпълнявана от повече от 40 държави, заяви неофициално високопоставен служител на Държавния департамент, цитирайки кадри от американски шпионски самолети U-2.

Като доказателство за твърдението се казва, че балонът има множество антени и сензори, които могат да се използват за събиране на разузнавателна информация, включително слънчеви панели за захранването им.

Вашингтон е убеден, че производителят на китайския шпионски балон има „пряка връзка“ с Народноосвободителната армия на Китай (НОАК), съобщава Ройтерс. Ето защо САЩ обмислят възможността да предприемат действия срещу компании, свързани с китайската армия, чиято технология позволи нахлуването на китайски шпионски балон във въздушното пространство на САЩ.

Изваждането на части от балоните в два отделни сектора с размерите на 15 футболни игрища в четвъртък беше временно спряно заради лошите метеорологични условия в морето. Както е известно, водолазите са открили потенциално ценни части от оборудване, а на някои компоненти са открити надписи на английски език.

Високопоставени служители на ФБР казаха пред репортери неофициално, че досега само няколко останки от балона са пристигнали в тяхната лаборатория в град Куонтико за разследване. Те казват, че въз основа на малкото количество електроника е твърде рано да се прецени „какво е било намерението и как работи устройството“.

Че китайският балон се възприема като сериозна заплаха за националната сигурност на САЩ, стана ясно от реакцията на Конгреса. Камарата на представителите единодушно прие резолюция, осъждаща полета на китайски балон във въздушното пространство на САЩ миналата седмица като „нагло нарушение на суверенитета на Съединените американски щати“. Въпреки че резолюцията е необвързваща, целта й е да изпрати послание, че републиканците и демократите са единни в осъждането на решението за изпращане на балона над територията на САЩ.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин повтори по-ранни твърдения, че балонът е бил метеорологичен, че се е отклонил поради силни ветрове и че САЩ са отишли ​​твърде далеч в свалянето му: „Това е безотговорно. Последните обвинения може да са част от информационната война на САЩ срещу Китай.

Пекин пита защо Китай ще шпионира САЩ с балон с размерите на три училищни автобуса, когато съвременните сателити могат да го правят много по-добре и тайно. Пекинският „People’s Daily“ пише, че разпространението на паниката около балона се използва предимно за вътрешни сметки на американската политическа сцена в ситуация, в която рейтингът на одобрение на Байдън в средата на мандата му е с 41 процента подкрепа. Това е един от най-ниската от президента Джон Кенеди насам.

Вестникът на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай казва, че що се отнася до шпионажа, никоя страна не прилага наблюдението по-широко и агресивно от САЩ, като припомня, че Хенри Кисинджър и Збигнев Бжежински са смятали честите военни полети за наблюдение близо до бреговете на Китай за провокативни. Как биха реагирали САЩ, ако Китай провежда чести полети за наблюдение край бреговете на Калифорния, Ню Йорк или Флорида? „People’s Daily“ посочва, че свалянето на балона създава много лош прецедент за двете страни по отношение на подобни случаи в бъдеще: „Само не забравяйте, че Китай не свали истинския американски военен шпионски самолет EP3, когато той направи аварийно кацане на китайския остров Хайнан на 1 април 2001 г. без никакво разрешение от китайските власти.

Американските власти твърдят, че китайският балон, забелязан над бреговете на Аляска на 28 януари, е част от обширната китайска програма за наблюдение от въздуха, която включва десетки страни на пет континента.

„Съединените щати не бяха единствената цел на тази по-широка програма“, каза държавният секретар Антъни Блинкен, който отмени първото си официално посещение в Пекин поради инцидента с балона.

На брифинг в Пентагона бригаден генерал Пат Райдър категорично заяви, че са сто процента сигурни, че сваленият балон над територията на САЩ е дирижабъл за шпионаж, а не за събиране на метеорологични данни. Райдър посочи, че САЩ смятат, че подобни балони са летели над Северна и Южна Америка, Югоизточна Азия, Източна Азия и Европа. Междувременно японското правителство потвърди, че подобен балон е бил забелязан над морето край остров Кюшу в югозападната част на страната през януари миналата година.

По повод тези инциденти, които допълнително нагнетиха напрежението във вече „студената война” отношения между САЩ и Китай, Държавният департамент проведе брифинги с почти 150 дипломати от 40 съюзнически държави. Заместник-държавният секретар Уенди Шърман разкри в това обръщение, че през 2019 г. един балон е обиколил цялото земно кълбо и по този повод е преминал над Хавай и Флорида.

Превод и редакция: Аnteni.info

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html