неделя, 5 май 2024 г.

Здравният министър: Очакваме два медицински хеликоптера

Снимка: БГНЕС

Надявам се до лятото да подсигурим два медицински хеликоптера, които да покрият голямата част от страната. Това заяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев в бТВ.

Той добави, че преди една седмица е създадена работна група, чрез която започва спешно обучение на медицински екипи, за да може те да бъдат готови, когато България купи хеликоптери. Започва и подготовката на хангарите, където хеликоптерите ще бъдат разположени, на площадките близо до лечебните заведения, където ще могат да кацат, както и подготовка на пилотите и на техническите екипи, добави Меджидиев.

Тази работна група включва сериозен екип от Министерството на здравеопазването, Министерството на транспорта, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на финансите. Вчера имахме втора сбирка и се тръгва към една инициатива – т.нар. мокър лизинг, и до няколко месеца да успеем да вземем два хеликоптера с екипи, които да започнат въздушната спешна помощ, преди да са дошли хеликоптерите, които ще закупим, обясни Меджидиев.

Това е процедура, която тази работна група разработва, каза Меджидиев, но изрази надежда, че до лятото ще бъдат подсигурени два хеликоптера. Отделно върви процедурата по договаряне с италианската фирма „Леонардо“, допълни министърът на здравеопазването.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html