четвъртък, 2 май 2024 г.

Гърците готвят едноседмичен бойкот на млечните продукти

Снимка: БГНЕС

Заради високите цени гърците готвят едноседмичен бойкот на млечните продукти, пишат местните медии. Акцията, която се очаква да започне в понеделник се организира от Съюза на потребителите.

Всички млечни продукти са с „бутикови цени“, оплакват се болшинството от гърците. Магазините продават с повече от 50% увеличени цени всички млечни продукти – сирене, кашкавал, кисело и прясно мляко. Правителството се опита да овладее цените на дребно, но не успя.

Опозицията настоява да се премахнат временно данъците върху хранителните продукти, защото цните се увеличават всеки ден. Съюзът на потребителите за първи път се обърна към хората да спрат или поне да ограничат максимално пазаруването на млечни продукти в рамките на седмица от 13 февруари. При успешна акция се очаква производителите и търговците на млечни продукти да коригират цените.

По информация на сайта zougla.gr за последната седмица от общо 882 продукта в „Домакинска кошница“, които са абсолютно сравними: при 70 цената е намаляла, за 734 – е останала стабилна, а при 78 е отчетено поскъпване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html