събота, 4 май 2024 г.

В Гърция ще забраняват на партии с осъдени лидери да се явяват на избори

Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция ще забраняват на партии с осъдени лидери да се явяват на избори, предаде Ройтерс. През пролетта в южната ни съседка се очаква поредният парламентарен вот. Новият закон ще засегне националистическите формации с откровено фашистка идеология.

Депутатите гласуваха вчера в подкрепа на поправка, насочена към предотвратяване на участие в изборите на политически партии като крайнодясната „Златна зора“, някога третата по големина политическа сила в Гърция, след като беше обявена за престъпна група, свързана с престъпления на омраза, в съдебен процес през 2020 г.

Законът ще засегне и малката дясна партия „Елинес“, което означава „гърци“, съоснована от бившия депутат и говорител на „Златна зора“ Илиас Касидиарис, който беше осъден на 13 години затвор през 2020 г. Проучванията на общественото мнение оценяват подкрепата към партията на близо до прага от 3%, необходим за влизане в парламента.

Поправката, внесена от консервативното правителство, беше одобрена от парламентарното мнозинство в 300-местната камара. „Никой в тази зала не иска да премине през това, да види отново… парламентарното представителство на малцина да се превърне в оръжие на насилие срещу гражданите, водещо към брутални убийства и ранявания“, каза министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис преди гласуването, призовавайки депутатите да гласуват „за“.

„Златна зора“ е свързвана с убийството на рапър антифашист и с вълна от насилствени нападения срещу политически опоненти, имигранти и леви активисти. Апелативният процес срещу обвинените членове на „Златна зора“, включително и Касидиарис, започна през юни миналата година и може да продължи до две години. Той призова в изявление за изтегляне на поправката и обвини правителството в „заговор срещу демокрацията“ в името на собствените си интереси.

Според поправката, партиите не могат да участват в изборите, ако техните „истински лидери“, не само техните официални представители, са били осъждани на някаква инстанция за престъпления, присъдата за които може да достига до доживотен затвор и вариращи от предателство или шпионаж до участие в престъпна организация.

Гръцката конституция забранява на лица с криминално досие да участват в изборите, при условие че вината на лицето е потвърдена на всички етапи от съдебния процес и обжалванията са отхвърлени. Върховният съд решава дали партиите отговарят на условията за участие в изборите.

Основната опозиционна партия, лявата СИРИЗА, обвини правителството в прилагане на тактика за спечелване на крайно десните гласоподаватели на предстоящите парламентарни избори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html