събота, 4 май 2024 г.

Столичният общински съвет започна заседанието си с декларация за земетресенията

Снимка: Архив/БГНЕС

Заседанието на Столичният общински съвет стартира с декларация във връзка с опустошителните земетресения в Турция и Сирия, прочетена от председателя Георги Георгиев.

В нея се посочва, че опустошителните земетресения, връхлетели Турция и Сирия и погребали под руините десетки хиляди, разрушили домовете на милиони хора и унищожили уникални исторически обекти от световното културно наследство, са повод да изразим човешка съпричастност, да покажем солидарност с жертвите на природната стихия. Такива трагедии превръщат света в една общност – общност от хора, се казва в декларацията.

Нека отдадем и заслуженото уважение към аварийните екипи на Столична община и кмета за показаната за пореден път бърза реакция на нашите спасителни екипи, превърнали се в еталон не само за професионализъм, но и за човечност и жертвоготовност, отбелязват още съветниците.

Общинските съветници почетоха жертвите на земетресението с минута мълчание и ставане на крака.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изказа съболезнования към загиналите. Тя припомни, че 15 души от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ помагат на място. Подготвяме смяна, в събота ще се прибере по-голямата част от тях и ще изпратим нов екип, който да продължи да помага на място, каза Фандъкова. По думите й от сутринта на място са и петима от доброволци от  доброволното формирование към Столична община.

Заседанието на общинските съветници продължава с изслушвания по случая с незаконна сеч в Борисовата градина.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html