неделя, 5 май 2024 г.

Помощта за Украйна, инфлацията и бежанците ще обсъжда Европейският съвет

На заседанието България ще бъде представлявана от президента Румен Радев.
Снимка: БГНЕС

Европейският съвет ще заседава днес извънредно, като се предвижда да обсъди подкрепата за Украйна, охраната на външните граници и миграцията, мерките за овладяване на инфлацията. На заседанието се очаква да присъства украинският президент Володимир Зеленски. Миналата година Зеленски се включи шест пъти в срещите на Европейския съвет с видеоконферентна връзка, съобщава БТА.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС ще разискват подготвяните нови санкции срещу Русия заради нападението срещу Украйна. Ще бъдат засегнати въпросите за заобикалянето на вече наложените санкции, за използване на запорираното руско имущество, оценявано от ЕС на около 300 млрд. евро, за следвоенното възстановяване на украинската страна, за търсене на отговорност от виновните за военните престъпления. По официални данни досега ЕС е предоставил на Украйна помощ за около 67 млрд. евро.

Очаква се Европейският съвет да обсъди възможностите за осигуряване на финансиране от ЕС за охраната на външните граници в светлината на предложението на Европейската комисия и данните за миграционните потоци. Заседанието ще започне още днес сутринта и е възможно да продължи и в петък.

Президентът Румен Радев ще представлява България на извънредното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе днес и утре в Брюксел, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Министерският съвет одобри позицията на България за участие в извънредното заседание на Европейския съвет.

В контекста на икономиката се очаква лидерите да приемат заключения, които поставят основите на действия, насочени към гарантиране на дългосрочна конкурентоспособност, икономическо благосъстояние и водеща роля на световната сцена за Европейския съюз. Тези действия са базирани на всеобхватен подход за укрепване на икономическата, индустриална и технологична база на Съюза и на европейския суверенитет и стратегическата автономност.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html