неделя, 5 май 2024 г.

В Румъния стари болници били опасни при следващо земетресение

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Има риск някои болници в Румъния и столицата Букурещ да рухнат при следващо земетресение, предупреди в интервю за Дижди 24 Андрей Бачу, държавен секретар в здравното министерство на Румъния, съобщи БТА. 75 болници, подчинени на здравното министерство, са класифицирани в зоната на сеизмичен риск. 15 са с голям сеизмичен риск, 60 са със сеизмичен риск втора степен.

“Повечето болници са строени през 60-те и 70-те години. Ако утре има земетресение, Клиничният институт „Фундени“ би се срутил. Има много малко нови сгради. Реалността сега не е много по-различна отпреди пет, десет или 20 години”, коментира Бачу. Той цитира анализ на Департамента за извънредни ситуации, според който при евентуално земетресение в Букурещ шест болници ще бъдат разрушени, а 22 – частично разрушени.

“Половината болници в Румъния са изложени на средно ниво на сеизмичен риск. Именно затова заделянето на значителни средства за инфраструктура е приоритет”, допълни Бачу.

“В случай на разрушително земетресение, властите са готови да изпратят около 7000 – 8000 пожарникари в зоната на бедствието, без да се засягат други мисии”, заяви междувременно ръководителят на Департамента за извънредни ситуации д-р Раед Арафат. В момента в Румъния има около 33 000 пожарникари. Част от тях са от административното, от командното звено, уточни той.

“През последните години инвестирахме много европейски и държавни средства в оборудването на интегрираната гражданска система за защита в Румъния по суша, по въздух и по море. Във всеки окръг имаме два контейнера или общо 90 в цялата страна с оборудване за търсене и спасяване. Има и определен брой пожарникари, обучени да го използват“, информира Раед Арафат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html