вторник, 30 април 2024 г.

Московски съд потвърди затварянето на „Новая газета“

Главен редактор на поредната затворена неудобна за властта медия в Русия е Нобеловият лауреат за мир Дмитрий Муратов.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Московски съд потвърди издадената по-рано присъда за анулиране на медийния лиценз на в. „Новая газета“, предаде АП. Вестникът години наред бе сред известните критици на Кремъл. Потвърждаването на съдебното решение е част от безмилостните репресии на Москва срещу несъгласието с нейната политика.

Постановеното решение на Московския градски съд срещу в. „Новая газета“, най-известният независим вестник в Русия до анулирането на неговия лиценз миналата миналата година, става в момент, когато унищожителната руска военна инвазия в Украйна наближава своята годишнина.

Московският градски съд отхвърля обжалваното от в. „Новая газета“ решение от септември 2022 г. на районен съд в Москва, който одобри искане на руския медиен регулатор за анулиране на медийния лиценз на вестника. Руският медиен регулатор обвинява вестника, че не е успял да подаде навреме до властите хартата на редакцията. Това твърдение бе отхвърлено от „Новая газета“ като претекст за, както го нарече вестникът, усилията на Москва да заглуши един независим глас.

Нобеловият лауреат за мир и главен редактор на в. „Новая газета“ Дмитрий Муратов осъди днешното съдебно решение, което е окончателно. Муратов каза, че то „служи на куп хора, които искат страната да бъде оставена само на пропагандата“.

Броени дни след като президентът на Русия Владимир Путин изпрати войски на украинска територия на 24 февруари миналата година, контролираният от Кремъл парламент в Москва прие закон, който обяви за незаконно опозоряването на руските военнослужещи или разпространяването на „фалшива информация“ за военната кампания на страната в Украйна.

В резултат на това бяха забранени десетки независими руски медии, а други съобщиха, че прекратяват да публикуват репортажи, свързани с Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html