неделя, 5 май 2024 г.

Мицотакис: Сирия моли Европа за помощ – земетресението не е само в Турция

Снимка: EPA-EFE/YAHYA

Цялата европейска помощ е съсредоточена в Турция, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за телевизия Си Ен Ен, отбелязвайки, че въпросът за помощта за пострадалата от земетресението Сирия трябва да се разглежда на ниво Европейски съюз, защото е невъзможно да се доставят стоки там поради санкции, предаде Политика.рс.

По думите му това земетресение е засегнало не само Турция, но и Сирия. Той посочва, че ситуацията в Сирия е още по-тежка, защото всъщност няма официално, кой да ѝ помага и затова трябва да се действа чрез международни организации.

На въпрос дали е възможно да бъде изпратена помощ за Сирия, Мицотакис отговори отрицателно, подчертавайки, че на заседанията на ЕС в четвъртък и петък ще предложи координирането на помощта за Дамаск на европейско ниво. Това би гарантирало, че изпратената помощ ще бъде доставена там, където наистина е необходима, заключава Мицотакис.

Гръцкият премиер оценява, че „няма геополитически проблем“.

„Тук не става въпрос за признаване на някакъв режим. Става въпрос за спасяване на хора, които са в трудна ситуация и които отчаяно се нуждаят от нашата помощ“, каза той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html