събота, 4 май 2024 г.

В САЩ са убедени, че сваленият китайски балон е военен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Източници от американското разузнаване настояват, че балонът, свален в събота, е бил използван от китайските военни с цел шпионаж, предаде Би Би Си.

Неназованите източници заявяват пред „Вашингтон пост“, че вярват, че подобни балони са използвани за събиране на разузнавателна информация за стратегически територии. Освен САЩ, китайците наблюдавали още Япония, Индия, Тайван и Филипините.

Китайски официални лица неколкократно отрекоха използване на подобни балони за шпионаж. Източник на „Вашингтон пост“ заявява, че американската разузнавателна общност вярва, че някои от балоните са дошли от Хайнан, южен китайски остров, на който е разположена военноморска база.

Цитирайки неназован представител на администрацията на Байдън, Си Би Ес Нюз потвърди, че разузнавателната общност в САЩ смята, че балонът е част от „програма за въздушно наблюдение на китайската армия“ от Хайнан.

В понеделник САЩ дадоха подробности на 40 съюзнически държави за предполагаемия шпионаж. Заместник държавният секретар Уенди Шърман например разкри, че един китайски балон е обиколил света през 2019 г., преминавайки над Хавай и Флорида.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html