неделя, 5 май 2024 г.

Обемът на взетите кредити през 2022 г. нагоре с 10-15%

Снимка: ANTENI.INFO

Обемът на изтеглените през миналата година ипотечни и потребителски кредити в България се евулечил с 10-15 на сто, заяви в ефира на БНР финансовият консултант на специализиран сайта Иван Стойков, като се позова на данни на БНБ. „Интересът към банковите кредити не е стихнал, независимо от икономическата обстановка, в която се намираме“, смята той.

По думите му няма спад в интереса както при потребителските, така и при ипотечните кредити. „Процес на покачване на лихви има, но корекцията не е толкова изразена, както при финансовата криза от 2008-2009 г.“, отбеляза  Стойков.

„Когато се кандидатства за кредит, това никога да не е на ръба на възможностите на клиента“, посъветва Стойков и уточни, че месечните разходи по обслужването на кредита не трябва да надхвърлят 25-30% от доходите. „Ако можем да си позволим определен максимален размер на вноската, да не го правим непременно, защото това подлага на риск изплащането в бъдеще“, допълни той.

Относно депозитите Стойков каза, че коригиращите в посока нагоре лихви са факт само в относително малки или средни по големина банки. По думите му те са по-активни на пазара и с по-видими стъпки променят лихвите по депозитите, докато при големите банки това все още не е очевидна стъпка, за да кажем, че е започнал процес по покачване на лихвите по депозитите.

„Хората, които могат да заделят средства, продължават да го правят и спестявания също растат, затова при този темп на покачване банките не отчитат нужда от привличане на още средства, за да вдигат лихвите“, обобщи Стойков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html