неделя, 5 май 2024 г.

Никола Стоянов ще обсъди с жителите на Монтана инвестициите за язовир „Огоста“

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Никола Стоянов ще проведе среща с граждани на Монтана за обсъждане на заявения инвестиционен интерес към язовир „Огоста“, съобщиха от Министерството.

Срещата ще се състои днес (7 февруари) от 11:00 часа в Младежкия дом в града и е отворена за участие от всички желаещи. В дискусията ще се включат още заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов, областният управител на Монтана Валери Димитров и кметът на общината Златко Живков.

През втората половина на декември миналата година, при посещението си в Монтана, министър Стоянов представи инвестиционното намерение на германска компания към изграждане на плаващ соларен парк върху язовир „Огоста“. „Диалогът с местната общност е изключително важен и именно затова съм тук два дни след като получихме официално потвърждение от страна на компанията. Крайното решение дали ще се реализира подобен проект във вашия регион ще бъде взето след обстоен анализ и широко обсъждане на всички негови аспекти“, подчерта тогава министър Стоянов. Той уточни, че държавата към момента не се е ангажирала с нищо друго освен да проучи възможността за реализация на тази нова технология, която досега не е изпълнявана в България.

„Наясно сме, че централният въпрос тук е въздействието на проекта върху околната среда и за нас е ключово да запазим всички стопански дейности на язовира“, категоричен бе министър Стоянов при последното си посещение в Монтана. По думите му предстоят точни разчети, но към този момент очакванията са проектът да заеме около 40 на сто от площта на язовира.

„Освен 1 млрд. евро, колкото е първоначалната оценка на съоръжението, инвеститорът е заявил готовност за цялостен ремонт на язовирната стена, който по разчети ще струва около 20 млн. лева“, уточни икономическият министър. Според Стоянов германската компания е заявила, че е готова проектът да се изпълнява от български компании, което е още един шанс за бизнеса и ще отвори работни места. Във всички решения, които ще взимаме по темата, преди всичко водещ е държавният интерес и безопасността, категоричен бе Никола Стоянов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html