събота, 4 май 2024 г.

Експерт: Сградите строени след 2012 г. са по-устойчиви на силни трусове

Според експерта за устойчивостта на сградата особено важни са вертикалните елементи на конструкцията й.
Снимка: БГНЕС

Сградите строени след 2012 г. са по-устойчиви на силни земни трусове, твърди инж. Светлана Николчева от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, цитирана от Радио Варна.

По думите й, след 2012-та конструкциите на по-високите сгради започнаха да се оразмеряват според изискванията Еврокод. „Изискванията към вертикалните елементи станаха още по-високи. При качествено строителство и вложени материали, те са много по-устойчиви от сградите, строени през 90-те години“, смята инж. Николчева.

„От кадрите на земетресението в Турция видяхме, че вертикалните елементи, които се оразмеряват за противодействие на сеизмични въздействия, или липсват, или са много слаби. Приличат на торта – плочата се вижда и между тях всичко е смачкано. Това показва некачествено строителство. Панелните сгради у нас са устойчиви на сеизмични въздействия. Монолитните сгради също издържат, ако са правилно оразмерени и качествено изпълнени“, припомни тя. Според неяголяма част от къщите по селата и във вилните зони са неустойчиви при плитки земетресения, защото не са строени по правилата.

Инж. Николчева коментира, че има случаи, когато техническото обследване на сградите се извършва формално, освен че струва пари. „Понякога се налага да се чукне тук-там и да се види какво има зад мазилката, но гражданите не ни пускат. Има технически паспорти, които дори не отговарят на сградата.“

У нас липсва организация и план за справяне със земетресения. Липсва и обучение на населението какво да прави, когато се случи подобно бедствие, алармира инж. Светлана Николчева от  Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране във Варна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html