вторник, 30 април 2024 г.

30% по-високи заплати искат от Столичния транспорт, протестират пред общината

Шофьорите и ватманите в столичния градски транспорт полагат поне по 50 часа извънреден труд на месец.
Снимка: БГНЕС

На протест се събраха пред сградата на Столична община работещи в градския. Те поискаха 30% увеличение на заплатите. В противен случай те ще заплашиха със стачка.

Акцията бе организирана паралелно със среща със зам.-кмета по транспорта Дончо Барбалов, на която се обсъжда възможността за повишение на възнагражденията.

Няколко сектора готвят стачки заради ниски заплати

По-рано от КТ „Подкрепа“ призоваха всички, които не са на смяна да отидат пред общината в очакване на резултата от срещата. Те заявиха готовност за стачни действия, ако не бъдат удовлетворения исканията им.

В ефира на БНР представител на работещите каза, че най-високата основна заплата едвам достига 1500 лв. По думите му, касиерките в билетните центрове работят за 800 лв. основан заплата. Той припомни, че ниските заплати водят до текучество и за това на шофьорите напр. се налага да полагат по 50 часа извънреден труд месечно. Повечето от водачите са пред пенсия, а немалко са и работещите пенсионери, защото няма желаещи да бъдат част от колектива столичния градски транспорт.

Синдикатите във фирмата предупредиха, че при неизпълнение на исканията им те първоначално ще спрат работа за един час в най-натовареното време сутринта,, като след това ще се премине и към безсрочна стачка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html