събота, 4 май 2024 г.

Тома Биков: Трябва да има компромиси, никоя партия няма да спечели пълно мнозинство

Политическата ситуация е динамична. Предстоят най-различни събития, включително да видим кой как ще се яви – с какви програма и послания. Очевидно трябва да има компромис, защото няма да има политическа сила, която да спечели пълно мнозинство. Сложността на политическата криза е, че трябва да се водят разговори между партии и политически лидери с тежка история в отношенията си“. Това каза пред БНР Тома Биков от ГЕРБ.

И подчерта, че партия ГЕРБ има различия с БСП по стратегически теми, затова една обща конструкция би била сложна.

„Когато беше взето решение, че няма да се коалираме никога с БСП, това беше посочване на БСП като основен опонент на ГЕРБ. Не мисля, че в момента БСП са основен опонент на ГЕРБ, защото БСП вече е малка политическа сила. Наш основен опонент започва да бъде „Продължаваме промяната“, с които също имаме доста сериозни различия. Наш основен опонент винаги е била левицата и в този контекст най-голямата лява партия винаги се е изправяла срещу нас и ние срещу нея. В отишлия си парламент „Демократична България“ имаха възможност да играят ключова роля в политическия процес, която пропуснаха по лековат начин. Не мисля, че ако ДБ се събере с ПП, то ДБ ще има бъдеще като самостоятелен политически субект. Коалирането ДБ – ПП ще приключи проекта „ДБ“.

Пред националното радио Биков подчерта, че съдебна реформа не се прави по бързата писта.

„Какво искаме от нея? Да постигне успех? Съдебна реформа се прави от парламент, който е изпълнил основната си функция да излъчи правителство. Не може да се прави ей така, защото някой си го е поставил за цел, защото някой е внесъл някакъв си там закон и всички останали са длъжни да го аплодират и да го приемат на бърза писта само за да можем да отидем после в Брюксел и да кажем, че сме изпълнили петилетния план. Това не е съдебна реформа, а отбиване на номер“, каза той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html