събота, 4 май 2024 г.

Тео Ушев избяга във Франция

Световноизвестният аниматор Теодор Ушев, който от 20 години живее в Канада, избяга във Франция, където ще посрещне и своя 55-и рожден ден на 4 февруари, пише “Галерия”.

Сега той е в малкото градче Вандом, абатство Трините. Тео пусна в профила си в Инстаграм свои снимки от изумителната готическа катедрала „Св. Троица“ и няколко свои носталгични рисунки от Франция. От профила му се вижда също, че Коледа той е прекарал на Ривиерата. „Галерия“ научи, че поводът да се пренесе във Франция, е, че подготвя голяма ретроспективна изложба в замъка Анси.

Тя ще се открие на 13 юни и ще продължи четири месеца, но отсега тече трескава подготовка. Експозицията ще представи в цялост творчество на Ушев – илюстрации, плакати, филми, рисунки, стори бордове, инсталации. „Много усилена работа тече, защото трябва да събирам неща от пет държави и е много трудно. Работят четирима куратори от пет  държави, но това ще е най-важното събитие за мен тази година“, признава Ушев. Затова и с приятелката му – младата актриса Стефания Кочева, трябва да поддържат връзката си от разстояние. Новата любов на аниматора е позната на зрителите от култовия сериал „Столичани в повече“ в ролята на Мая Проданова. Когато само преди три месеца те заявиха, че са двойка, веднага започнаха комплиментите първо за външния им вид. И двамата са високи – Тео се извисява на 198 см, а Стефания – на 180 сантиметра. Разликата от 17 години не ги притеснява и изобщо не пречи на любовта им. Актрисата от няколко години е в трупата на Сатиричния театър, но участва и в доста проекти за екран. Ролята й в „Порталът“ се очертава като най-значимата в кариерата й до момента. Известно време след като завършва НАТФИЗ, Стефания живее в Лондон, но се завърна за постоянно у нас. Преди да се залюбят, Тео живее на семейни начала с жена, с която има син. Връзката му със Стефания е светъл лъч в живота на Ушев, който в последните две години загуби най-близките си хора.

Със Стефания Кочева поддържат връзката си от разстояние

Точно месец преди 55-годишнината му почина неговата майка Валя, а през миналото лято след боледуване си отиде и сестра му Бояна. Като капак, аниматорът също имаше сериозни здравословни проблеми след ковид, заради който лежа във ВМА в началото на 2022 г. Тогава режисьорът публикува серия от свои рисунки, на които бяха изобразени очите на всички, които са се грижили за него – лекари, сестри, санитари… Така той изрази благодарността си към тях.
Аниматорът реализира първия си игрален филм „Ф 1.816“, чиято премиера беше през миналата година. Заглавието на проекта всъщност препраща към златното сечение, което представлява ирационално число, отбелязвано с гръцката буква Ф, чиято стойност е приблизително равна на 1.816. Числото на хармонията живее във всички проявления на визуалното и приковава погледа с божествения си баланс. Най-потресаващо за филма е, че фолк примата  Сашка Васева прие предложението да участва в лентата, въпреки че точно в този момент беше в изключително тежко здравословно състояние. След това Ушев я нарече „изумителен професионалист“. Дни след това Нов български университет организира негов майсторски клас „В мрежата на следобедните сънища“ с Ушев. Той представи техники и методи за създаване на кино на студентите.
Наричат Теодор Ушев най-влиятелният аниматор в света. Номинацията му за „Оскар“ през 2017 г. за късометражния „Сляпата Вайша“ получи много похвали. На най-престижните филмови награди българинът заведе дъщеря си Александра – 16-годишна тийнейджърка тогава, която се оказа, че е научила новината за номинацията на баща си, когато е в час по рисуванеи почти припаднала от вълнение. Режисьорът пусна снимки в социалните мрежи, от които се видя с колко много от големите звезди, като Стивън Спилбърг, Мат Деймън, Кейси Афлек и др. е успял да се види. Голяма гордост за него тогава е, че филмът му побеждава предложението на компанията „Дисни“ , която дотогава била абонирана за „Оскар“-ите.
Между другото, през 2017-а „Сляпата Вайша“ беше номинирана и за наградите „Ани“, които са на холивудската гилдия на аниматорите.

Родът му е от Банско – Теодор е потомък на иконописеца Тома Вишанов-Молера. От 1999 г. аниматорът живее в Монреал, Канада. Работи за Националния филмов борд на Канада. Носител на над 120 престижни международни награди през последните 15 г. През 2010 г. анимацията му „Дневниците на Липсет“ бе канадското предложение за „Оскар“. След 3 номинации за Канадските филмови награди през 2011-а печели тяхната златна статуетка „Джини“, а през 2014-та лентата му „Глория Виктория“ бе номинирана в челната десетка на „Оскар“. Освен всичко друго българинът преподава и провежда майсторски класове в над 40 университета и фестивали по света. Преди няколко години в Канада излезе и книгата „Тъмното огледало“, посветена специално на Ушев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html