неделя, 5 май 2024 г.

Тежки боеве се водят за всяка улица и къща в Бахмут, кървави битки в Луганска област

Ожесточени сражения се водят в северните квартали на украинския град Бахмут, който е във фокуса на вниманието на руските сили вече седмици наред, предаде Ройтерс.

Ръководителят на частната военизирана компания „Вагнер“ Евгений Пригожин заяви, че нейните бойци водят битки там за всяка улица, всеки дом и за всяко стълбище срещу украинските сили, които не отстъпват. „Разбира се е приятно това, че медиите желаят отстъплението на въоръжените сили на Украйна, но това не се случва нито в северните квартали, нито в южните, нито в източните“, каза Пригожин в отговор на журналистически въпрос относно съобщения в руски медии, че украинските сили са се изтеглили от северните райони на Бахмут.

Същевременно Сергий Хайдай, областен управител на Луганска област, заяви, че украинските сили продължават да контролират село Билохоровка, което е последната част от Луганска област, държана от украинците.

„Нашите войски си остават на техните позиции, никой не е превзел Билохоровка, никой не е влязъл там, там няма врагове“, заяви Хадай и допълни, че ситуацията на фронта е напрегната, а броят на руските атаки е нараснал, но всички са били отблъснати от украинските войници.

Украинският град Харков бе подложен на руски ракетни удари тази нощ. Пожар е избухнал в жилищна сграда, поразена от ракета.

Четирима души са пострадали при атаката в Харков, според местните власти. Същевременно от руска страна бе съобщено за трима загинали в град Донецк след попадение на украински снаряд в жилищна сграда.

„За 346 дни от началото на войната, трябваше често да казвам, че ситуацията на фронта е тежка и че тя се влошава. В момента е много трудно в Бахмут, Угледар, в близост до Лиман, както и в други направления“, каза украинският президент Володимир Зеленски.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html