неделя, 5 май 2024 г.

БСП отложи Националния съвет, осъди остро събитията около честванията на Гоце Делчев

Снимка: Пресцентър на БСП

Провеждането на Националния съвет на БСП се отлага, съобщиха от партията. На него се очакваше левицата да направи отчет за свършеното по време на 48-ото Народно събрание, както и да обсъди възможната коалиционна формула за предстоящите предсрочни парламентарни избори.

От партията обясниха с три причини за отлагането.

„Заради лошото време в страната най-отдалечените делегации не успяха да пристигнат навреме; част от членовете на Националния съвет са ангажирани днес по места с преговори за състава на районните избирателни комисии; имаше членове на Националния съвет, които присъстваха, но отказаха да се регистрират с цел да провалят участието на БСП в предстоящите избори“, посочиха от БСП.

Заседанието на Националния съвет на БСП се отлага за 10 февруари (петък) в 14:00 часа.

Малко по-късно стана ясно, че „БСП възразява категорично срещу предприетите от властите на Република Северна Македония действия около честванията в Скопие на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев”. Това се заявява в позиция на Изпълнителното бюро на партията по повод на честванията, съобщиха от „Позитано“ 20.

“Български граждани бяха целенасочено възпрепятствани да пресекат границата и да отдадат почит на гроба му, към официални български представители беше проявено недопустимо неуважение, затруднено беше отразяването на честванията от българските медии, обяви се черен списък за забрана на граждани на ЕС да влизат в РСМ”, се посочва в позицията. В нея се отбелязва, че напрежението е било подклаждано в продължение на седмици и това е намерило израз в събитията от 4 февруари.

Според социалистите решението на 47-ото Народно събрание да позволи начало на преговорите на Република Северна Македония (РСМ) за членство в Европейския съюз е било прибързано. Действията на властите на нашата съседка още веднъж потвърждават оценката на БСП, че Република Северна Македония не е показала необходимия напредък, се казва в позицията.

“Поддържаме приетата единодушно миналата седмица декларация на Народното събрание, която възстанови единството на българските позиции по отношенията на България със Северна Македония. Призоваваме служебното правителство стриктно да се придържа към нея”, се посочва в текста на позицията. Тя завършва с обръщение към страните-членки на ЕС и към Европейската комисия да съдействат с цел РСМ да се върне към изпълнение на поетите към България ангажименти и да бъдат защитени правата на гражданите с българско самосъзнание в страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html