понеделник, 29 април 2024 г.

Елена Йончева ще настоява пред ЕК България да получи финансиране за оградата по границата

Снимка: Европейски парламент

Евродепутатът от групата на Социалистите и демократите Елена Йончева настоява да получи разяснение от председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен за начина, по който може да се финансира оградата по границата с Турция. Това заяви Йончева в интервю за предаването „Въпросите“ на TV1, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

Тази седмица в пленарната зала в Брюксел Урсула фон дер Лайен обяви, че най-належащо е положението с охраната на сухопътната граница между България и Турция. Преди десетина дни, в писмо, изпратено до държавните и правителствените ръководители в ЕС, тя, наред с мерките, които трябва да се приложат за укрепване на външните граници на ЕС, споменава за възможността за финансиране на преградни съоръжения на двустранна основа. Писмото й, разпространено от медиите неофициално, идва дни преди извънредното заседание на Европейския съвет на 9 февруари, посветено на миграцията, пишат от пресофиса на Елена Йончева.

По думите на евродепутата, няма ограда, която да не може да бъде прескочена. За ограничаване на нелегалната миграция е необходимо да се засили ефективността на наблюдението на границата, да се подобри сътрудничеството с Турция, както и да се направи реформа на европейската политика за убежището, така че преминалите мигранти да не остават задължително в първата страна в ЕС, до която са достигнали, каза още Елена Йончева. Тя е начело на работната група, която координира законодателството по тази тема в Европейския парламент.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html