петък, 26 април 2024 г.

Предполагаеми китайски шпионски балони засякоха над САЩ и Канада

От Пентагона са съобщили, че засега няма да свалят балона над САЩ поради риск за хората на земята.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

САЩ следят предполагаеми китайски балони за наблюдение, който от няколко дни е забелязан да се носи в американското и канадското въздушно пространство, но Пентагонът е решил да не ги сваля поради риск за хората на земята, предаде БТА.

Висш служител от сферата на отбраната, пожелал да запази анонимност, заяви пред репортери в Пентагона, че САЩ „с висока степен на сигурност“ смятат, че става дума за китайски височинни балони, летели над чувствителни обекти, за да събират информация. Едно от местата, над които е забелязан единият балон, е щатът Монтана, където се намира военновъздушната база Малмстрьом – едно от трите места със силози за ядрени ракети в страната, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на американски висши представители

Говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви, че Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) следи движението на балона, но подчерта, че той не представлява „военна или физическа опасност за хората на земята“, посочва Франс прес. Пентагонът съобщава за балона броени дни преди очаквано посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Китай. Не е ясно дали това ще се отрази на плановете му за пътуването, които Държавният департамент не е огласил официално, отбелязва АП.

Канадското министерство на отбраната също съобщи, че също е засякло летящ на голяма височина балон за наблюдение. В съобщението се посочва, че „канадците са в безопасност и Канада предприема стъпки, за да гарантира сигурността на въздушното си пространство в това число и наблюдението на потенциален втори инцидент“, посочва БТА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html