петък, 3 май 2024 г.

Едва половината румънци имат официален брак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Едва половината от гражданите на Румъния имат официален брак, а делът на разводите е висок, особено в Букурещ. Подобна е ситуацията и в окръзите Клуж и Тимиш, отбелязва „Диджи24“, като се позовава на последните данни от преброяването, съобщава БТА.

“Хората в големите градове започнаха да се развеждат на първата или третата година. Разводите се случват по-често и защото сайтовете на социалните медии и мрежи ни дават погрешната представа, че винаги можем да намерим партньор, който харесваме“, коментира Константин Корня – терапевт на двойки.

Едва 44% от жителите на Букурещ са женени. Те са фокусирани повече върху кариерата и бракът остава на второ място. “Когато хората отлагат брака и раждането на деца за много дълго време, те са биологично предизвикани да го направят по-късно, поради което населението застарява”, отбелязва социологът Антонио Амуза.

През първата година след 1989 г. в Румъния през се раждат почти 315 000 деца. 32 години по-късно раждаемостта достигна най-ниското си ниво за последните 134 години. Миналата година са родени близо 158 хил. бебета.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html